?Düğününüzü tebrik eder vergi dairesine bekleriz'

Haber Giriş : 18 Nisan 2005 02:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Manisa Defterdarlığı, esnafın vergi kaçırmasını önlemek amacıyla ilginç bir yöntem uyguluyor. Defterdarlık, önce yeni evlenen çiftleri tespit ediyor, ardından düğün sahibine bir yazı gönderiyor: ?Evlendiniz, tebrik ediyoruz. Düğününüzle ilgili tüm fiş ve faturaları 15 gün içinde defterdarlığa bekliyoruz.? Kontrolü düğün sahipleri üzerinden yapan defterdarlık, vergi kaçırmayı yüzde 100 önleyemeyeceğini, ancak kulaktan kulağa duyulan sistemin fiş ve fatura alma zorunluluğu getireceğini düşünüyor.

Manisa merkezde yüzlerce kişinin evine giden yazılardan birini de Serap Karaman ve Uğur Uluer almış. Yazıda şu ifade yer alıyor: ?14.08.2004 tarihinde nikah yaptığınız tespit edilmiştir. Nikah merasimini nerede yaptınız, düğün alışverişlerini ve ev eşyalarını hangi tarihte ve nereden aldınız? Alış tutanaklarını da belirterek Vergi Usul Kanunu'nun 148 ve 256. maddeleri gereğince yazının tebliğini müteakip 15 gün içinde bilgi vermeniz gerekir. Aksi takdirde aynı kanunun mükerrer 355. maddesine istinaden hakkınızda cezai işlem yapılacaktır.? Bir fabrikada çalışan Uğur Uluer, Maliye'den gelen yazıdan rahatsız olmuş. Uğur Uluer, babası Hilmi Uluer ile birlikte düğün alışverişlerinde aldığı eşyaların fatura ve fişlerini dosyalayıp Manisa Defterdarlığı'na götürmüş. Evrakları inceleyen defterdarlık görevlisi, bir açıklama yapmazken, Uluer ailesine teşekkür ediyor. Defterdarlıkta konu ile ilgili aydınlatıcı bilgi verilmediğini dile getiren Uluer, ?Vergi Dairesi'nin böyle bir uygulamasını doğru bulmuyorum. Bence vergi kaçırmanın önlenmesi için başka yöntem bulunmalı.? diye konuşuyor.

Manisa Defterdarı Ali İhsan Tunçağıl ise ?Kayıt dışı ekonomiyi önlemek bizim vazifemiz.? diyerek, bu konuda her türlü yönteme başvurabileceklerini vurguluyor. Uygulamalarda insanları rencide etmek istemediklerini belirten Tunçağıl, ?Benim görevim ceza vermek değil, mükellefi koruyup vergi vermesini sağlamak. Biz hiç kimsenin kepenk indirmesi taraftarı değiliz. Esnafın iş yapmasını, daha çok kazanmasını ve daha çok vergi vermesini arzuluyoruz.? diye konuştu. Düğün sahipleri üzerindeki uygulamaya da açıklık getiren Tunçağıl, yüklü miktarda alışveriş yapan düğün sahiplerinin peşinde olduklarını söyledi. Bugüne kadar yazı gönderdikleri düğün sahiplerinin yüzde 90'ından cevap aldıklarını bildiren Tunçağıl, hiç cezai işlem uygulanmadığını kaydetti. Söz konusu yöntemin vergi kaçırmayı tam anlamıyla önlemeyeceğini ifade eden Tunçağıl, sistemin halk arasında çok konuşulduğunu böylelikle tüketicilerin esnafı fiş, fatura kesme konusunda zorladığını kaydetti. Tunçağıl, 450 Yeni Türk Lirası'nın üzerinde yapılan alışverişlerde mutlaka fatura kesilmesi gerektiğini hatırlattı.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber